GDPR so sebou prináša aj nový spôsob dokumentácie

Novinky, ktoré so sebou prináša všeobecné naradenie Európskej únie na ochranu osobných údajov, alebo GDPR ( General Data Protection Regulation ), zahŕňajú aj nový spôsob dokumentácie. Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky si od vás môže kedykoľvek vyžiadať kompletnú dokumentáciu GDPR eprivacygdpr.sk . Tieto zmeny sa týkajú všetkých firiem, ale taktiež podnikateľov, ktorí pracujú s osobnými údajmi iných osôb. Verte, že sa nevypláca tieto povinnosti nedodržiavať. Za to vám totiž hrozí poriadne mastná pokuta.

Človek, ktorý píše na notebooku
 
Rozsiahle zmeny ktoré so sebou prináša všeobecné nahlásenie o ochrane osobných údajov
 
GDPR dokumentácia, okrem iného, zahŕňa, napríklad tieto dokumenty:

  1. Záznamy o spracovateľských činnostiach.
  2. Záznamy o kategórii spracovateľských činností.
  3. Zavedenie špeciálne navrhnutú ochranu osobných údajov, a to pred spracovaním aj počas spracovania osobných údajov.
  4. Určiť úlohy zodpovednej osobe GDPR.
  5. Žiadosť na obmedzenie spracovania osobných údajov.
  6. Vypracovať súhlas so spracovaním osobných údajov. ( Tento súhlas musíte mať k dispozícii kedykoľvek, keď si ho vyžiada, či už dotknutá osoba, alebo Úrad na ochranu osobných údajov. )
  7. Sprostredkovateľskú zmluvu.
  8. Žiadosť dotknutej osoby o vymazanie osobných údajov.

 Kopa papierových dokumentov

S GDPR dokumentáciou vám pomôžu odborníci
 
Vyššie spomenuté povinnosti sú len zlomkom toho, čo musí GDPR dokumentácia obsahovať. Pamätajte si, že túto dokumentáciu je povinný viesť každý, kto akýmkoľvek spôsobom nakladá a pracuje s osobnými údajmi osôb. GDPR sa týka ako veľkopodnikateľov, tak malých podnikov a živnostníkov. Keďže sa jedná veľmi rozsiahle zmeny, nie je na škodu ak celú GDPR dokumentáciu zveríte do rúk profesionálov. Tieto služby sú samozrejme spoplatnené. Ak si však vezmete do úvahy, že za porušenie tohto všeobecného nariadenia, hrozí spoločnosti pokuta až do výšky štyroch percent z jej celkového obratu, je určite rozumnejšie trochu investovať.